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To provide for the disclosure by money changers of exchange rates on 
exchange transactions and for the obtaining of consent thereto.

(Amended 9 of 1989 s. 2)
 
 

[1 April 1985] L.N. 57 of 1985
(Format changes—E.R. 5 of 2018)

1.	 Short title
This Ordinance may be cited as the Money Changers Ordinance.

(Amended 9 of 1989 s. 3)

2.	 Interpretation
In this Ordinance, unless the context otherwise requires—
board (告示牌) means a device used for displaying the net rates of 

exchange required under this Ordinance and includes a video 
display screen; (Added 9 of 1989 s. 4)

buy (買入) means, in relation to a Hong Kong dollar exchange 
transaction, to buy foreign currency from a customer and 
includes an offer to buy; (Added 9 of 1989 s. 4)

currency (貨幣) includes a cheque and a traveller’s cheque;
exchange transaction (兌換交易) means a transaction between a 

money changer and another person relating to the exchange 
of different currencies;

hotel (酒店) has the meaning assigned to it by section 2 of the 
Hotel Proprietors Ordinance (Cap. 158);

money changer (貨幣兌換商) means a person who carries on in 
Hong Kong the business of exchanging currencies, not being 
a business which—
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	 (a)	 is a service provided and operated by that person 
primarily for the convenience of guests of an hotel 
managed by him;

	 (b)	 is carried on within the hotel premises; and
	 (c)	 consists solely of transactions for the purchase by that 

person of other currencies in exchange for Hong Kong 
currency;

net rate of exchange (淨匯率) means when a money changer buys 
or sells Hong Kong dollars, the net price per unit of foreign 
currency, expressed in Hong Kong dollars, that the money 
changer is prepared to exchange for the foreign currency 
tendered or requested by the customer, after deducting all 
charges and commissions; (Added 9 of 1989 s. 4)

sell (賣出) means, in relation to a Hong Kong dollar exchange 
transaction, to sell foreign currency to a customer and 
includes an offer to sell; (Added 9 of 1989 s. 4)

sign (簽署) includes to affix a chop or mark; (Added 9 of 1989 s. 4)
transaction note (交易單據) means a note of an exchange 

transaction. (Added 9 of 1989 s. 4)

3.	 Application of Ordinance
	 (1)	 Nothing in this Ordinance shall apply to—

	 (a)	 an authorized institution within the meaning of section 
2 of the Banking Ordinance (Cap. 155); or (Replaced 49 
of 1995 s. 53)

	 (b)	 (Repealed 49 of 1995 s. 53)
	 (c)	 an exchange transaction where the amount of the 

currency tendered for exchange exceeds the sum of 
$100,000 in Hong Kong currency or the equivalent of 
such sum.
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	 (2)	 The sum specified in subsection (1)(c) may be amended by 
the Chief Executive by notice in the Gazette. (Amended 65 of 
2000 s. 3)

4.	 Money changer to provide transaction note
	 (1)	 A money changer, before completing an exchange transaction 

by handing any currency to a customer in exchange for 
currency tendered by the customer, shall—

	 (a)	 legibly make out in duplicate a transaction note in the 
form prescribed in Schedule 1, with such inclusions as 
are required or permitted by this section, by correctly 
completing the details of the exchange transaction by 
using Arabic numerals and an abbreviation commonly 
used by money changers to signify the type of currency;

	 (b)	 sign the transaction note;
	 (c)	 explain, in so far as is practicable, the transaction note 

to the customer and indicate each detail of the exchange 
transaction set out in the transaction note; and

	 (d)	 request the customer to sign the front of the original 
transaction note in the place reserved for his signature 
and, unless a copy of the signature is recorded on the 
duplicate, to sign the front of the duplicate transaction 
note in the place reserved for his signature.

	 (2)	 The details referred to in subsection (1)(a) are—
	 (a)	 the date of the transaction;
	 (b)	 the type of currency tendered by the customer;
	 (c)	 the amount of currency tendered by the customer;
	 (d)	 the net rate of exchange, which shall be stated without 

reference to any charge or commission;
	 (e)	 the equivalent amount of the currency to be issued to 

the customer; and
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	 (f)	 where more than one currency is tendered by the 
customer, the total amount of the exchanged currency to 
be issued to the customer.

	 (3)	 A money changer shall include in the form of transaction 
note used by him the money changer’s name, address and 
telephone number both in English and Chinese and may 
include in the form—

	 (a)	 a serial number for the note;
	 (b)	 a transaction number;
	 (c)	 provision for evidence of the customer’s identification to 

be recorded and details of that evidence; and
	 (d)	 statements to the effect of the form set out in Schedule 2.

	 (4)	 A money changer shall not include in a transaction note any 
statement other than a statement authorized by this Ordinance.

	 (5)	 If a money changer sells more than one type of currency to a 
customer, the money changer shall issue a separate transaction 
note for each currency sold.

	 (6)	 A money changer shall hand over to the customer the total 
of the equivalent amount of the currency shown in the 
transaction note as the currency to be issued to the customer 
without any deduction.

	 (7)	 A money changer shall, on handing over the exchanged 
currency, issue the original of a transaction note to the 
customer.

	 (8)	 A money changer shall retain the duplicate copy of a 
completed transaction note for not less than 12 months and 
shall produce the duplicate for inspection and copying on 
demand by a police officer.
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	 (9)	 Without derogation from section 5, a customer may, at any 
time before the money changer completes the transaction 
by complying with this section and handing the total of the 
exchanged currency to the customer, refuse to proceed with 
an exchange transaction.

	 (10)	 If a customer refuses to proceed with an exchange transaction 
under subsection (9), the money changer shall immediately 
hand back to the customer the currency tendered by the 
customer for the exchange transaction without any deduction.

	 (11)	 A money changer who contravenes subsection (1), (3), (4), 
(5), (6), (7), (8) or (10) or who fails to comply with a demand 
under subsection (8) commits an offence and is liable to a 
fine at level 1 for a first offence and to a fine at level 2 and 
to imprisonment for 6 months for a second or subsequent 
offence. (Amended E.R. 2 of 2021)

(Replaced 9 of 1989 s. 5)

5.	 Right to rescind
Where a money changer contravenes section 4 in respect of an 
exchange transaction the other party to the transaction may, on the 
ground of such contravention and without prejudice to any other 
right or remedy, rescind the transaction within 3 days after the date 
thereof.

(Amended 9 of 1989 s. 6)

6.	 Money changer to display rates
	 (1)	 If a money changer is prepared to enter into a Hong Kong 

dollar exchange transaction for any of the currencies 
prescribed in Schedule 3, the money changer shall maintain a 
board displaying the current net rate of exchange offered by 
him to customers for both buying and selling the currencies.
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	 (2)	 If a money changer maintains more than one board displaying 
net rates of exchange, he shall display, on all of the boards, 
identical information relating to the net rates of exchange 
displayed.

	 (3)	 A money changer shall—
	 (a)	 provide a sufficiently large board to display the net rates 

of exchange in a clearly visible and legible manner to 
the customer; and

	 (b)	 place the board in a well lit place where the customer 
has an unobstructed view of the board.

	 (4)	 A money changer shall display on the board the net rate of 
exchange which is least favourable to the customer and may 
offer a net rate of exchange that is not shown on the board if 
the offered rate is more favourable to a customer.

	 (5)	 A money changer shall display on the board, and set out in 
any note issued under section 7(1), the buying and selling net 
rates of exchange under the headings “we buy” and “we sell” 
respectively.

	 (6)	 A money changer may display a net rate of exchange in 
multiple units of 10 or 100 units of foreign currency with a 
corresponding adjustment to the Hong Kong dollar figure.

	 (7)	 A money changer who contravenes this section commits an 
offence and is liable to a fine at level 2 and to imprisonment 
for 6 months. (Amended E.R. 2 of 2021)

(Replaced 9 of 1989 s. 7)

7.	 Exchange of other currencies
	 (1)	 If a money changer is prepared to enter into an exchange 

transaction involving a currency other than one of those set 
out in Schedule 3, he shall give the potential customer a note 
in writing of both—
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	 (a)	 the net rate at which he is prepared to buy the currency 
nominated by the potential customer; and

	 (b)	 the net rate at which he is prepared to sell the currency 
nominated by the potential customer,

before he accepts any currency from the potential customer.
	 (2)	 The note referred to in subsection (1) is not a transaction 

note and the money changer shall issue a transaction note in 
addition to the subsection (1) note in an exchange transaction 
referred to in subsection (1).

	 (3)	 A money changer who contravenes this section commits an 
offence and is liable to a fine at level 2 and to imprisonment 
for 6 months. (Amended E.R. 2 of 2021)

(Added 9 of 1989 s. 8)

8.	 Advertising rates of exchange
	 (1)	 Where a money changer advertises the rates of exchange for 

any currency, whether on a board or otherwise, the money 
changer shall—

	 (a)	 give equal prominence to buying rates and selling rates 
for each currency; and

	 (b)	 display the buying and selling rates in such a way that 
a potential customer is able to compare the buying rate 
with the selling rate for any currency without the need 
to refer to more than one board.

	 (2)	 A money changer shall not advertise—
	 (a)	 that he charges a commission on an exchange 

transaction;
	 (b)	 that he charges no commission on an exchange 

transaction;
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	 (c)	 that he makes any other charge on an exchange 
transaction; or

	 (d)	 that he does not make any other charge on an exchange 
transaction.

	 (3)	 A money changer who contravenes this section commits an 
offence and is liable to a fine at level 2 and to imprisonment 
for 6 months. (Amended E.R. 2 of 2021)

(Added 9 of 1989 s. 8)

9.	 Chief Executive may amend Schedules
The Chief Executive may amend the Schedules by notice in the 
Gazette—  (Amended 65 of 2000 s. 3)

	 (a)	 to alter the form of the transaction note prescribed in 
Schedule 1 by including further or different information 
relevant to the exchange transaction;

	 (b)	 to add or delete information which may be included in 
permitted statements prescribed in Schedule 2; and

	 (c)	 to add to or delete from the list of currencies prescribed 
in Schedule 3.

(Added 9 of 1989 s. 8)

10.	 False or misleading representations
	 (1)	 A money changer shall not make a false or a misleading 

statement as to the rate of exchange offered to a customer or 
potential customer.

	 (2)	 A money changer shall not make a false or a misleading 
statement as to—

	 (a)	 the terms of an exchange transaction; or
	 (b)	 the application of this Ordinance,

to a customer or a potential customer.
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	 (3)	 A money changer who contravenes this section commits an 
offence and is liable to a fine at level 2 and to imprisonment 
for 6 months. (Amended E.R. 2 of 2021)

(Added 9 of 1989 s. 8)

11.	 Criminal liability
	 (1)	 If a person employed by a money changer does an act which 

would be an offence under this Ordinance if done by a 
money changer, each of the following persons is guilty of that 
offence as if he were a money changer who had committed 
the offence and each person is liable to the penalty prescribed 
for the offence—

	 (a)	 the person employed by the money changer;
	 (b)	 the money changer, unless the money changer took 

reasonable steps to prevent the commission of the 
offence; and

	 (c)	 where the employer of the person is a corporation, each 
director, manager, secretary and other similar officer of 
the corporation and any person purporting to act in any 
of those capacities unless he took reasonable steps to 
prevent the commission of the offence.

	 (2)	 Subject to subsection (3), for the purposes of this section, 
a person is deemed to be a director of a corporation if he 
occupies the position of a director by whatever name he may 
be called or is a person in accordance with whose directions 
or instructions a director of the corporation acts.

	 (3)	 A person shall not, by reason only that a director of the 
corporation acts on advice given by him in a professional 
capacity, be taken to be a person in accordance with whose 
directions or instructions a director acts.
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	 (4)	 If a partner in a partnership of money changers commits 
an offence under this Ordinance, each other partner shall 
be guilty of the offence unless he took reasonable steps to 
prevent the commission of the offence.

	 (5)	 Where under this section a person employed by a money 
changer is deemed to have committed an offence—

	 (a)	 his employer; and
	 (b)	 where the employer is a corporation, each director, 

manager, secretary, person purporting to act as a 
director, manager or secretary of the corporation,

is presumed, in the absence of evidence to the contrary, to 
have not taken reasonable steps to prevent the commission of 
the offence.

	 (6)	 Where a money changer who is in a partnership with another 
money changer commits an offence, the partner of that 
money changer is presumed, in the absence of evidence to 
the contrary, to have not taken reasonable steps to prevent the 
commission of the offence.

(Added 9 of 1989 s. 8)
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Schedule 1
[ss. 4 & 9]

(Replaced 21 of 2020 s. 66)

Transaction Note
 
 

Money Changer’s Name: ..................................................................................
 

Money Changer’s Address: ..............................................................................
 ...........................................................................................................................

 

Money Changer’s Telephone No.: ...................................................................
 

Date: ......................................................
 
 

Currency Amount
Net Rate of 
Exchange

Equivalent 
Amount

 
 
 
 
 
 

Total
 
 
 
 
 
 

....................................................... .......................................................
Cashier’s Signature

for the Money Changer
Customer’s Signature

(Amended E.R. 5 of 2018)
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A customer may cancel an exchange transaction within 3 days and obtain 
a refund of the original currency tendered in exchange for the Equivalent 
Amount shown above if the money changer fails to comply with the 
Money Changers Ordinance (Cap. 34).

(Added 9 of 1989 s. 8. Amended L.N. 171 of 1996)
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Schedule 2
[ss. 4 & 9]

(Replaced 21 of 2020 s. 67)

Permitted Statements
 
 

A transaction note may contain the following statements—
 

The Money Changer accepts no responsibility for the customer’s 
failure to comply with any country’s or territory’s currency controls.

 

Please check all money before leaving the counter.
(Added 9 of 1989 s. 8. Amended L.N. 612 of 1995; L.N. 171 of 1996)
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Schedule 3
[ss. 6, 7 & 9]

(Replaced 21 of 2020 s. 68)

Prescribed Currencies
 
 

Currencies of the following countries or territories—
Australia
Canada
China
Federal Republic of Germany
France
India
Japan
Malaysia
Philippines
Singapore
South Korea
Switzerland
Taiwan
Thailand
United Kingdom
United States of America

(Added 9 of 1989 s. 8. Amended L.N. 612 of 1995)
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